Information Antidoping – Kosttillskott – Doping
Fick till mig detta materialet idag och vill dela detta med er, läs gärna artikeln nedan:
Varför film om riskerna med kosttillskott?
Med bakgrund av Riksidrottsförbundets (RF) debattartikel 2012, SVT:s granskning och flertalet dopingfall med den gemensamma nämnaren kosttillskott, såg RF anledning att nå ut till både idrottare och allmänhet med information om riskerna med kosttillskott, resultatet blev film!
Två stycken faktiskt, en med profiler riktad mot tävlingsidrotten och en med profiler riktad mot kraftsport och styrketränande motionärer.
Med massiv marknadsföring från tillverkarna har de fått svenska folket att tro att vi behöver kosttillskott, vilket inte är sant. Om flertalet av våra främsta idrottare kan prestera på världsnivå utan kosttillskott, behöver knappast vi andra det för att tillgodogöra oss träningen. Men kunskapen kring kosttillskott är generellt låg i Sverige, den kunskapsnivån vill RF höja.
Hur hjälper jag till att sprida budskapet vidare?
På Facebook kommer sidan Svensk Antidoping att finnas from 9 januari, därifrån kommer du kunna dela filmen och uppmana flera att göra detsamma. Hjälp oss med detta!
Vad är viktigast att känna till om kosttillskott?
Någon fungerande kontroll av innehållet i kosttillskott finns inte i Sverige. Livsmedelsverket kontrollerar innehållsförteckningen, mycket sällan innehållet. Du kan alltså aldrig veta om burkens innehåll stämmer med innehållsförteckningen. Detta har fått många att råka illa ut.
Det är få som behöver kosttillskott, det kan behövas om du har påvisad brist av något ämne, annars klarar du dig med en varierad och näringsrik kost.
Vilka är de viktigaste åtgärderna att försöka påverka politiskt?
Införande av nationellt saluförbud – Idag kan saluförbud bara läggas i den kommun som gjort kontrollen av ett kosttillskott, försäljningen kan alltså fortsätta i grannkommunen och på nätet trots att hälsovådliga eller läkemedelsklassade substanser kan ha upptäckts i produkten.
Ett steg i rätt riktning gällande detta är att Landsbygdsminister Eskil Erlandsson (C) har tillsatt en utredning om möjligheten att införa ett nationellt saluförbud i Sverige som ska presenteras i mars 2014.
Införandet av anmälningsplikt till Livsmedelsverket för de som säljer kosttillskott. Idag kan vem som helst köpa in och börja sälja kosttillskott utan att anmäla detta till Livsmedelsverket vilket givetvis försvårar arbetet kring kontroller av kosttillskott.
Mer om detta kan du läsa i RF:s debattartikel på www.rf.se/antidoping/
Vilka är med i filmerna?
Film riktad mot tävlingsidrott: www.facebook.com/
Lisa Nordén – Triathlet och OS-silvermedaljör 2012
Michel Tornéus – Friidrottare och OS 4:a 2012 i längdhopp
Björn Waldebäck – Chefsläkare Sveriges Olympiska kommitté
Ebba Nyberg – SM medaljör i simning. Tidigare avstängd 2 år för doping pga. kosttillskott.
Film riktad mot kraftsport och styrketränande motionärer: www.facebook.com/
Heidi Andersson – Armbryterska med 9 VM guld
Mårten Nylén – Personlig tränare och coach
Björn Waldebäck – Chefsläkare Sveriges Olympiska kommitté
Ebba Nyberg – SM medaljör i simning. Tidigare avstängd 2 år för doping pga. kosttillskott.
Hur kommer filmerna att användas?
Målgruppen är bred och filmerna är fria att användas där du tycker att det passar.
– Vaccinera klubben mot doping www.rf.se/vaccinera
– 100% Ren Hårdträning, PRODIS utbildningsmodell www.prodis.se
– Utbildningar och föreläsningar inom idrotten och ANDT-området
Var hittar jag mer information?
www.rf.se/antidoping/
Kontakt
Jenny Råland (semester v.3)
Jenny.raland@rf.se
Peder Mathiasson
Peder.mathiasson@rf.se
Vanliga frågor och svar
Vilka kosttillskott innehåller dopingklassade preparat?
Det är ingen som riktigt vet vad kosttillskotten på marknaden innehåller. Det förekommer att kosttillskott innehåller både dopingklassade och hälsovådliga substanser. Det kan bero på slarv vid tillverkning eller paketering, eller vara orsakat av tillverkare som ”medvetet kryddar” sina produkter. Undvik produkter som utlovar prestationshöjning, muskel/viktökning och fettförbrännare de har visat sig vara de störta riskgrupperna.
Vilka kontroller görs?
Flera olika undersökningar både i Sverige och i andra länder visar alla liknande resultat att cirka 15 procent av alla undersökta kosttillskott innehåller dopingklassade substanser. Läs några av dessa på www.rf.se/antidoping/
Kosttillskott räknas som livsmedel och regleras av livsmedelslagen. Ansvarig myndighet är Livsmedelsverket men de utövar ingen aktiv kontroll. En del kommuner gör vissa stickprovskontroller i butiker som säljer kosttillskott, då är det oftast innehållsförteckningen som granskas..
Hur kan jag undvika att få i mig dopingklassade substanser?
Det man själv kan göra är att titta på innehållsförteckningen och se om substanserna som uppges på etiketten finns på WADA:s dopinglista som finns på RF:s hemsida. Det är dock inte alls säkert att innehållsförteckningen stämmer med det verkliga innehållet.
Många elitidrottare använder därför inte kosttillskott då de inte vill riskera att få i sig dopingklassade eller hälsovådliga substanser.
Vilka kosttillskott är belagda med saluförbud?
Något nationellt saluförbud finns inte. Varje kommun gör sina egna kontroller och vilken myndighet som ansvarar varierar från kommun till kommun. Ta reda på vilken myndighet som sköter kontrollen i din kommun och be om en förteckning över kosttillskott med saluförbud.