Borås BS Historia 1948 – 1992

1948 anordnades propagandaskjutning i bågskytte och intresset var stort. 300 personer kom för att prova och det inspirerade Gösta Smedel så mycket att han och några fler beslöt sig för att bilda en bågskytteklubb. Borås Bågskyttesällskap bildades sålunda och styrelsen bestod av Gösta Smedel som ordförande, Nils Värmby som sekreterare, Nils Lundberg som kassör och Helge Högfeldt, Gun och Halvar Torstensson utan funktion. man saknade lokal, material och skjutfält men klubben fick låna en barack och ett fält av I 15. SEEFAB gav klubben pilbågar och pilar samt fick man ett väldigt bra stöd från medlemmar och företag i bygden. Man tillfrågade även en instruktör ifrån Göteborg som hjälp att få igång bågskyttet i Borås.

 

1949 började Boråsskyttarna att synas på tävlingsbanorna i Sverige. Den 12 april arrangerade Borås en tävling där Helge Högfeldt blev 2:a och Gun Ellinge även hon 2:a.

 

Den 13/6 sköt Gun Ellinge Nordiska Mästerskapen och placerade sig som 3:a. Den 21/6 hölls en klubbtävling och där segrade Gun Ellinge och Folke Andreasson. Den 6/7 blen Gun uttagen till VM i Paris och i en tidningsintervju berättar Gun, som egentligen hette Gunvor, följande: Hon började skjuta i våras men sköt mest i talltopparna och provade lite igen på vintern. Till vårkanten hade det dock lossnat ordentligt och skjutningen var säkrare. Märkligt nog skjuter hon alltid bättre på tävling än vad hon gör på träning. Hon kan bli nervös lätt men det sätter sig i knävecket i stället för i armarna, så skjuta kan hon göra ändå. Hon tränar 100-150 pilar varje dag, det är ett måste för att hålla uppe armstyrkan. Hon tycker att bågskytte är en tjusig sport men man måste vara tränad för att få någon behållning av den, samt är det viktigt med energi och koncentration och man får aldrig ge upp. Hon berättar också att hon inte har några stora förhoppningar inför VM, glädjen blir så mycket större då.

 

Gun Ellinge blev senare 7:a på VM. Hon berättar efter VM till tidningen att hon kände sig novis i dessa stora sammanhang och att hon är glad för sin placering då hon inte hade räknat med att bli bland de 15 bästa. Det hon önska sig nu är en ny pilbåge.

 

Den 29/8 arrangerar Borås Tavel SM på Gässlösa golfbana. Tre svenska rekord sattes och de bästa placeringarnas för Borås:

 

 

Placering             Namn

3                           Greta Demborg

4                           Gun Ellinge

5                           Rut Andersson

 

vilka även tog guld i lag.

 

I herrklassen

Placering             Namn

12                        A Karlsson

14                        Folke Andersson

18                        Sigge Alm

 

Den 25/10 deltog Boråsskyttar i en jakt och fälttävling i Hindås med följande resultat:

 

Placering             Namn

1                           Gösta Smedel

8                           Helge Högfeldt

10                        Nils Lundberg

11                        Gunnar Gustavsson

 

och i damklassen

 

Placering             Namn

3                           Anna R.

4                           Inga Lundberg

5                           Maj A.

 

Man hade efter tävlingen POKERSKJUTNING. Där satte man upp 48 spelkort på en tavla och använde samma regler som för poker. Man hade även under året inbrott i materialboden och bågar för 250 kronor stals.

 

Den 11/9 sköt man Boråsmästerskapen och vann gjorde Anders Karlsson med fem nya klubbrekordet Gun Ellinge vann bland damerna och satte två nya klubbrekord.

 

1950 blev ett hektiskt år i BBS. Man var tvungen att försvinna från I 15 då barackerna skulle rivas. Kommunen uppvaktades och man tilldelades ett fält och en ladugård som materialbod. Med hjälp av bidrag från RF och frivilliga gjordes ett skjutfält på 100*60 meter med pilvall. Men på vårkanten gav taket på ladugården vika för snön och man såg endast ett och annat tavelställ sticka upp i bedrövelsen. Borås Sparbank gav klubben ett lån på 10 000 kr på 10 år där samtliga styrelsemedlemmar tecknade borgen. Man byggde därefter stuga och meterialbod och tack vare uthyrningar och evenemang kunde lånet lösas in efter 3 år.

 

Den 23/4 tävlade BBS medlemmar i Alingsås:

 

Placering             Namn

1                           Rut Andersson

2                           Gun Ellinge

3                           Anna R.

2                           Nils Lundberg

3                           Folke Andreasson

4                           Gösta Smedel

 

Den 3/5 hölls en klubbtävling och där segrade Folke Andreasson och Gun Ellinge, ”fastän hon experimenterade med linsträng mot sin normala stålsträng” stod det att lästa i tidningarna efteråt.

 

Den 7/6 samlade en tävling mellan BBS, Vårgårda och Viskafors 40 skyttar.

 

Placering             Namn

3                           Folke Andreasson

4                           Anders Karlsson

7                           Gösta Smedel

1                           Inga Lundberg

2                           Gun Ellinge

3                           Anna R.

 

Greta Demborg vann mellansvenska mästerskapen i Örebro och den 2/10 slog hon även det svenska rekordet på 60 meter med fyra poäng. Klubben hade under året en bågskytteskola som bestod av fem utomhus- och två inomhuslektioner.

 

Den 8/6 slog blixten ner på Österlånggatan och Gun Ellinge var just ute på en promenad. Hon slungades in i en affär vars dörr stod öppen och berättade efteråt att gatan var ett enda eldhav.

 

Den 22/5 hade Borås en klubbmatch mot Skara som Borås vann. Man vann även herr och damklassen genom Folke Andreasson och Gun Ellinge.

 

Den 3/4 var det jaktpremiär och ett rörligt mål i form av en löpande hjort vållade deltagarna vissa besvär. Borås fick följande placeringar:

 

Placering             Namn

3                           Nils Lundberg

1                           Maj A.

3                           Inga Lundberg

4                           Anna R.

 

Den 18/4 var det fälttävling i Igelboda. 2, Gun Ellinge och 6, Nils Lundberg.

 

Den 24/4 ännu en fälttävling men i Alingsås där 38 skyttar hade slutit upp:

 

Placering             Namn

1                           Rut Andersson

2                           Gun Ellinge

3                           Anna R.

2                           Nils Lundberg

3                           Folke Andreasson

4                           Gösta Smedel

 

Den 18/9 hölls Boråsmästerskapen och denna gången segrade Folke Andreasson i herrklassen och Inga Lundberg i damklassen.

 

VM uttagningarna hölls och på denna blev Gun Ellinge 5:a och även uttagen till VM i Köpenhamn. Den 12/6 hade Viskafors tävling och där blev Folke Andreasson 3:a, Gösta Smedel 4:a, Gun Ellinge 1:a. Gösta Smedel blev intervjuad den 15/9 och berättar att bågskyttarna trivs utmärkt vid Rya Åsar dit de fick flytta den 1 april. Här är det lugnt och ostört och dessutom finns det badmöjligheter. Det man önskar sig nu är en inomhusbana med möjlighet att skjuta 50 meter samt en egen klubblokal.

Det har varit ett bra år:

Inga Lundberg 3:a på SM och damlaget 2:a på lag SM.

 

1951 arrangerade Borås Tavel SM på I 15:s bana i Bråt. Det samlades 90 skyttar från samtliga klubbar i Sverige.

 

1952 hölls det en indian fest och alla var utklädda till indianer. Gösta Smedel hade lånat Sitting Bulls dräkt ifrån en teater. Man hade i samband med detta en tävling där man exempelvis fick skjuta ner ett mål på land ifrån en roddbåt samt härma Vilhelm Tell genom att försöka träffa ett äpple på huvudet på en halmuppstoppad docka. Följande vann tävlingen:

 

Squaws M: Britta Billö

 

I: Barbro Lönnqvist

 

Indianer M: Helge Högfelt

 

I: Nils Blixt

 

1955 blev Gösta Smedel ansvarig utgivare och redaktör för Bågskytten och prenumerationspriset för ett helår låg då på 10 kr. En av klubbens medlemmar avled. Det var Nils Lundberg. Han hyllades med en tyst minut på årsmötet. Gösta Smedel höll kurser i medlemsrekrytering och hans motto var: ”det gäller inte bara att skaffa medlemar, det gäller också att behålla dem.”.

 

Den 17/4 arrangerades Rydaträffen på 10 jakt och fältmål. Barbro Blixt tog hem segern i DI. 12/6 var det damtävling på slottskogsvallen i Göteborg och där placerade sig Majken Friman som 23:a.

 

Borås arrangerade årets Tavel SM på Ryavallen den 6-7/8. Det var 220 startande och det sattes fyra nya svenska rekord. Bästa boråsare blev Gullan Gustavsson med en 7:nde placering.

 

På årets jakt och fält SM som hölls i Svedala fick boråsarna följande placeringar:

Placering             Namn

HM

14                        Johan Olsson

18                        Douglas Andersson

och DM

4                           Majken Friman

8                           Gullan Gustavsson

 

och där tog även damlaget en silvermedalj. Laget bestod av Majken, Gullan och Rut Andersson. På instinktiva SM i Igelboda blev Nils Blixt bästa herre på 6:e plats och Gullan Jarestad bästa dam på även hon på en 6:e plats. Gullan tog tillsammans med Barbro Blixt som 8:a och Brita Sandberg som 10:a en silvermedalj i lag.

 

DM i jakt och fält hölls detta året i Skara och det fick följande resultat:

Placering             Namn

HM

3                           Johan Olsson

5                           Arne Jönsson

8                           Bertil Jarestad

10                        Douglas Andersson

2:a i lag

DM

5                           Gullan Gustavsson

6                           Majken Friman

9                           Rut Andersson

2:a i lag

HI

1                           Olle Engwall

2                           Nils Blixt

4                           Karl Svantesson

5                           Roy Sandberg

1:a i lag

DI

1                           Barbro Blixt

2                           Gullan Jarestad

3                           Britta Sandberg

 

Sista tävlingen för året var Trolljakten i Trollhättan och även där hade Borås framskjutande placeringar:

 

Placering             Namn

HM

5                           Johan Olsson

7                           Douglas Andersson

DM

5                           Gullan Gustavsson

7                           Majken Friman

10                        Brita Billö

HI

7                           Nils Blixt

8                           Olle Engwall

DI

3                           Gullan Jarestad

4                           Barbro Blixt

6                           Britta Sandberg

 

1956 kom att bli ett väldigt bra år för Borås tävlingsmässigt. Medlemsantalet var  under året 23 stycken. På en tävling för Ina Catanis minne blev Gullan Gustavsson 7:a, Majken Friman 18:e och Anna Rudholm 19:e. Rydajakten arrangerades den 5/8 och den var endast öppen för I-skyttar. Douglas Andersson och Gullan Gustavsson deltog på en uttagningstävling till Nordiska Mästerskapen och dom placerade sig på 16:nde resp. 10:a. På Tavel SM i Lund den 19/8 tog Douglas Andersson dock en skön revansch då han vann SM! Jakt och fält SM gick i Varberg och även här tog Douglas Andersson hem ett SM guld till Borås. Herrarna tog även en bronsmedalj i lag. I damklassen blev Britta Billö 8:a och även damerna tog brons i lag. De instinktiva damerna Gullan Jarestad, Siv Håkansson och Barbro Blixt tog tillsammans en guldmedalj i lag och bästa placering individuellt fick Gullan Jarestad med en 9:onde plats. Herrarna hade följande placeringar:

 

Placering             Namn

7                           Nils Blixt

11                        Olle Engwall

 

DM i tavla hölls den 12/8 i Borås och som 3:a återfinns Douglas Andersson och som 9:a Johan Olsson. 4:a i  damklassen blev Rut Andersson, 5:a Gullan Gustavsson och 7:a Majken Friman.

 

Den 26/8 tävlade man i Trollhättan och sköt Trolljakten med följande placeringar:

Placering             Namn

HM

1                           Douglas Andersson

11                        Arne Jönsson

DI

3                           Britta Sandberg

HI

1                           Nils Blixt

2                           Olle Engwall

Nils och Olle samt Roy Sandberg tog hem lagvinsten.

 

Man sköt även en fälttävling i Jönköping och placeringar som följer:

Placering             Namn

DI

2                           Siv Håkansson

HI

1                           Olle Engwall

4                           Nils Blixt

HM

2                           Douglas Andersson

3                           Nils Johansson

6                           Arne Jönsson

7                           Johan Olsson

 

På DM i jakt och fält blev det följande resultat:

 

Placering             Namn

4                           Douglas Andersson

5                           Majken Friman

1                           Olle Engwall

2                           Gillis Eliasson

4                           Nils Blixt

1                           Gullan Jarestad

3                           Brita Sandberg

4                           Barbro Blixt

 

Den 10/11 hölls ett höst möte och då fick Douglas mottaga en hedersplakett för sina två SM guld. Nils Johansson sköt under året ett nytt distriktsrekord på 30 meter med 308 poäng.

 

1957 upphörde Olle Engwalls bågskytteaffär Paradispilen. Rydajakten arrangerades den 10/6. Rydaträffen arrangerades den 11/8 och bestod av 2*15 mål amerikanska figurer. Douglas Andersson deltog i en uttagstävling till VM och placerade sig på en 5:e plats. Uddevalla sköts en tävling den 5/5 och där tog Douglas Andersson hem segern individuellt och tog även hem lagsegern tillsammans med två Boråsskyttar. När DM i tavla avverkades blev Douglas Andersson 2:a och Majken Friman 4:a. Douglas Andersson sköt även en tävling i Trollhättan den 19/5 där han vann. I maj månad toppade Douglas Andersson FITA’s världsranking med 1061 poäng. Tavel SM hölls i Östersund den 6-7/7 och samlade 120 startande skyttar. Douglas Andersson blev 5:a. Junior SM för instinktiva skyttar samlade 79 startande och som 7:a finner vi Ivo Krönström och 9:a Jan Eric

Pettersson. Killarna blev 3:a i lag!

På Tibroträffen så tog Douglas Andersson hem segern till Borås. Jakt och fält SM hölls i Sandviken och 279 skyttar hade tagit sig dit för att skjuta.

 

Placering             Namn

HI

7                           Olle Engwall

DI

5                           Hildur Eliasson

HM

4                           Douglas Andersson

9                           Johan Olsson

1:a i lag med hjälp av Nils Johansson

DM

5                           Majken Friman

 

Vid DM i jakt och fält tog Borås många fina placeringar:

 

Placering             Namn

HM

1                           Douglas Andersson

6                           Johan Olsson

9                           Nils Johansson

1:a i lag

HI

3                           Nils Blixt

4                           Olle Engwall

7                           Karl Svantesson

1:a i lag

DI

1                           Hildur Eliasson

2                           Siv Håkansson

3                           Barbro Blixt

HIJ

1                           Jan Eric Pettersson

2                           Ivo Krönström

 

Douglas blev uttagen till att skjuta VM i Prag och berättar senare från detta att det serverades varm korv, läsk och konjak. Douglas Andersson blev 23:a. Han hade samt tre svenska rekord och samtliga rekord för distriktet på tavelskyttet.

 

1958 höjdes prenumerationspriset på Bågskytten till 12 kronor. Douglas Andersson deltog i FITAS korrespondensserie och blev 10:a. Douglas låg även bra med på Sverige-bästa-listan som tvåa efter Stig Thysell från Skene. På första rikstävlingen för damer placerade sig Majken Friman som 9:a och på den andra som 11:a.

Douglas sköt en VM uttagning i Motala där han blev 3:a och uttagen att skjuta VM i Bryssel. Han blev 14:e man på VM. Därefter ett stort hopp till DM i Tavla där Douglas placerade sig som 2:a och Majken Friman som 4:a. På DM i jakt och fält som hölls i Skallsjö blev Majken Friman 2:a, Nils Johansson 3:a och Douglas Andersson 7:a. Herrlaget vann tävlingen. I de instinktiva klasserna vann Hildur Eliasson och som 2:a kom Siv Håkansson. Olle Engwall blev tvåa och Gillis Eliasson nia. Douglas deltog även i SEEFAB cup där han blev nia och herrlaget blev tvåa.

 

1959 arrangerade Borås en taveltävling den 10/5 och Rydajakten den 7/6. Man hade ändrat terräng på Rydajakten och den lades i år vid Knektås friluftsgård. Gösta Smedel annonserade en tävling om bästa omslagsbild på Bågskytten och senare vann den bild som kom att kallas ”Ryggtavlan” och som finns på foto i klubbstugan. Kortet är taget av Helge Gibe ifrån Södertälje.

Vid fält SM i Malung slöt 74 skyttar upp för att tävla och i damernas klass vann Hildur Eliasson och i herrklassen blev Olle Engwall trea. På junior SM i tavla blev Kenneth Månsson nia. Rydaträffen arrangerades den 11 oktober. 1960 var Douglas Andersson med på en inomhustävling i Grästorp och han placerade sig som 6:a. Vid en försökstävling i Lindome blev Hildur Eliasson trea, Olle Engwall elva och Hans Stenberg som sköt i klassen äldre junior, blev trea. Älgjakten samlade detta år 190 skyttar och här placerade sig Hildur Eliasson tvåa, Olle Engwall etta där även det instinktiva herrlaget tog hem segern och även ett vandringspris för evigt. Juniorerna hade även dom bra placeringar med Kenneth Månsson på en tredje och Hans Stenberg på en fjärde plats. När Alingsåsträffen

gick av stapeln den 15% representerade juniorerna klubben och Kenneth Månsson vann tävlingen medan Hans Stenberg fick finna sig i en fjärdeplats. Uddevallabommen den 5/6 gav fina resultat för Borås då Stig Andersson, Nils Johansson och Douglas Andersson vann lagtävlingen. Douglas hade den bästa individuella placeringen med en fjärdeplats. Kenneth Månsson tog hem segern i juniorklassen före sin klubbkamrat Hans Stenberg på en andra plats. Rydajakten arrangerades även detta år och den förlades vid Knektås. Jakt och fält SM arrangerades av Uddevalla och samlade 263 skyttar och vi finner ännu en hedrande guldmedalj genom Hildur Eliasson i damernas instinktiva klass. Senare kom även stora framgångar på Junior SM där Kenneth Månsson tog ett SM-GULD till Borås. På en tävling i Vänersborg den 28/8 finner vi som 2:a i HM Nils Johansson. På DM i Jakt och fält vann Nils Johansson HM och fyra i samma klass blev Douglas Andersson. Tillsammans med Viktor Karlsson tog även dessa ett DM guld i lag.

Placering             Namn

DM

2                           Majken Friman

HI

1                           Olle Engwall

2                           Gillis Eliasson

6                           Nils Blixt

1:a i lag

DI

1                           Hildur Eliasson

2                           Barbro Blixt

 

Under året var Gösta Smedel rikskonsulent i Svenska Bågskytteförbundets styrelse. Värt att notera är även det hedersomnämnande som lämnades till Hildur Eliasson av SBF, i samband med utdelningen av bragdjackorna.

 

1961 blev ännu ett stort år för Borås BS tävlingsmässigt. Året började med ett årsmöte den 11/2 då Hildur Eliasson erhöll en förtjänstplakett. Gösta Smedel avgick i början av året som rikskonsulent. Den första tävlingen som finns noterad är Alingsåsträffen den 11/5 där man hade följande placeringar:

 

Placering             Namn

HA

7                           Douglas Andersson

DA

1                           Anita Nedrén

DB

1                           Majken Friman

4                           Barbro Blixt

6                           Marianne Andersson

HJ

3                           Bruno Palm

 

Jakt och fält SM sköts av 305 skyttar och även här gick det bra för Boråsarna:

 

Placering             Namn

DI

2                           Hildur Eliasson

DM

3                           Anita Nedrén

4                           Majken Friman

bronspeng i lag tillsammans med Marianne Andersson

HM

2                           Douglas Andersson

6                           Stig Palm

silvermedalj i lag tillsammans med Hans Stenberg

 

Tavel SM hölls i Göteborg och där blev Anita Nedrén 5:a och Kenneth Månsson 8:a.

 

Rydaträffen arrangerades den 1 okt. som 2*15 jakt och fält. Startavgiften var 8:- för senior och 4:- för juniorer. BBS arrangerade även Rydajakten den 28/5.

 

Junior SM hölls i Viskafors i samarbete med Rydboholms Bågskytteklubb. I jakt och fält blev Bruno Palm 11:a och Lars Stenberg 17:nde. På tavla sköt Bruno Palm till sig en 21:a plats medan Ann Britt Östlund tog hem en silvermedalj i damklassen.

 

I Kallebäck hölls en tävling med följande resultat:

 

Placering             Namn

HA

3                           Lars Linusson

4                           Stig Palm

DA

1                           Anita Nedrén

DB

1                           Majken Friman

HJ

4                           Bruno Palm

Herrlaget tog hem segern och damlaget blev tvåa på denna tävling.

 

DM hölls i Trollhättan. Resultat:

Placering             Namn

3                           Lars Linusson

4                           Hans Stenberg

7                           Stig Palm

 

Dessa herrar som sköt i märkesklassen blev även tvåa i lag.

 

Placering             Namn

HI

4                           Gillis Eliasson

DM

2                           Anita Nedrén

3                           Majken Friman

4                           Hildur Eliasson

HJ

5                           Lars Stenberg

7                           Bruno Palm

 

Även damlaget tog en bra placering, dom blev nämligen tvåa. Anita Nedrén hade verkligen visat framfötterna och detta tenderade till att hon blev uttagen i landslaget för att skjuta VM i Oslo. Anita berättar själv att hon började träna bågskytte våren 1960. Hon bodde i Sandared. På VM blev hon placerad som nummer 18.

 

Götalandsmästerskapen hölls i Alingsås. Boråsarna fick följande placeringar:

 

Placering             Namn

3                           Douglas Andersson

1                           Anita Nedrén

2                           Bruno Palm

3                           Lars Stenberg

 

I Falkenberg hölls en tävling den 6/8 och i HA blev Douglas Andersson 2:a och Stig Palm 3:a. I HB blev Hans Stenberg segrare. Oxjakten i Åmål var den sista tävlingen för Boråsarna detta år och den fick följande resultat:

 

Placering             Namn

1                           Stig Palm

2                           Douglas Andersson

13                        Lars Linusson

1:a i lag

 

1962 startade med en jakt och fälttävling i Jönköping den 1 april. Klasseger blev det i HM där Douglas Andersson tog hem segern. Vi finner som nummer 5, Stig                      Palm och 19, Lorentz Carlsson. I HI blev Gillis Eliasson 13:nde och i DI tog Hildur                           Eliasson även hon hem en klasseger till Borås liksom Birgitta Andersson också                    gjorde i juniorklassen för damer. I Bogrydsjakten i Viskafors fick vi följande

placeringar:

Placering             Namn

HM

1                           Douglas Andersson

2                           Stig Palm

9                           Hans Stenberg

DI

1                           Hildur Eliasson

HI

12                        Gillis Eliasson

DM

2                           Majken Friman

DÄJ

1                           Birgitta Andersson

HÄJ

4                           Bruno Palm

 

I HM vann de lagtävlingen. 27/5 arrangerades Rydajakten och den 17/6 anordnade Borås DM i tavla.

 

Placering             Namn

H

2                           Stig Palm

3                           Hans Stenberg

5                           Douglas Andersson

9                           Victor Carlsson

10                        Johan Olsson

D

2                           Anita Nedrén

6                           Marianne Andersson

7                           Barbro Blixt

8                           Majken Friman

DJ

1                           Birgitta Andersson

 

Både herr och damlaget vann sina lagtävlingar. Alltså ett mycket lyckat DM för

Borås. Det tävlades även på Silverpilen i Huskvarna med dessa placeringar:

 

Placering             Namn

HA

5                           Hans Stenberg

6                           Douglas Andersson

14                        Lars Linusson

HB

5                           Johan Olsson

10                        Lorentz Carlsson

11                        Gillis Eliasson

DA

1                           Anita Nedrén

8                           Majken Friman

DB

3                           Marianne Andersson

DJ

1                           Birgitta Andersson

 

Anita Nedrén tog här sin andra inteckning i ett vandringspris. I Grästorp tävlades

det den 27/5:

 

Placering             Namn

HA

1                           Douglas Andersson

8                           Lars Linusson

10                        Stig Palm

HB

8                           Johan Olsson

Man vann lagtävlingen.

 

Uddevallabommen sköt man även detta år:

 

Placering             Namn

HA

8                           Douglas Andersson

9                           Hans Stenberg

1:a i lag tillsammans med Stig Palm

DA

3                           Anita Nedrén

DB

5                           Marianne Andersson

 

Borås deltog även i korrespondensserien och placerade sig i division 1 på en sjätte plats och i division 5 även där på en sjätte plats.

 

Tavel SM hölls i Skurp och som 6:a finner vi Anita Nedrén och som 4:a Hans Stenberg och 9:a Douglas Andersson. Hans Stenberg blev uttagen i landslaget till de Nordiska mästerskapen där han blev 7: individuellt och tog guld i lag tillsammans med Ture Olsson och Arne Ljungkvist.

 

Birgitta Andersson visade stora framgångar genom att skjuta nytt svenskt rekord på 60 meter. På junior SM som gick i Jämshög fortsatte Birgitta med sitt fina skytte och noterade nya svenska rekord på 60m, 30m och även totalt. Med dessa fina resultat tog hon även hem GULD i tavla.

 

Rydaträffen hölls den 21 oktober och resultat därifrån:

 

Placering Namn

HM

2                           Sig Palm

5                           Douglas Andersson

25                        Lorentz Carlsson

DM

1                           Majken Friman

HÄJM

1                           Bruno Palm

 

Götalandsmästerskapen sköts i Jönköping och samlade 122 skyttar. DJ 1, Birgitta Andersson DM 5, Anita Nedrén 10, Marianne Andersson HM 2, Hans Stenberg 5, Douglas Andersson. Damerna placerades sig trea i lag och herrarna vann laget. I Jönköping sköts även en jakt och fälttävling under året: 1, Douglas Andersson 5.

Stig Palm 1, Hildur Eliasson. Huskvarna höll en tävling den 15/4 där Hildur Eliasson vann sin klass. Bogrydsträffen i Viskafors gav fina resultat för Boråsskyttarna:

 

Placering             Namn

2                           Majken Friman

1                           Birgitta Andersson

1                           Hildur Eliasson

1                           Douglas Andersson

 

108 skyttar samlades i Alingsås för att skjuta en taveltävling:

 

Placering             Namn

HA

5                           Hans Stenberg

HC

4                           Lorentz Carlsson

DB

2                           Majken Friman

DC

1                           Barbro Blixt

2                           Birgitta Andersson

 

Ett stort arrangemang var fält och jakt SM i Mjölby som samlade nära 400 (!) skyttar. Borås skyttar gjorde mycket bra ifrån sig:

 

Placering             Namn

DM

14                        Majken Friman

HM

9                           Stig Palm

27                        Douglas Andersson

40                        Johan Olsson

2:a i lag

 

DI

3                           Hildur Eliasson

HI

51                        Gillis Eliasson

 

En jakttävling som gick av stapeln den 23 september var Mössebergsjakten och den fick följande resultat:

 

Placering             Namn

2                           Douglas Andersson

5                           Stig Palm

22                        Lorentz Carlsson

1:a i lag

 

En junior var med och det var Bruno Palm som blev tvåa. Det står också att läsa om

den nya tävlingen Knallepilen där vi hittar:

Placering             Namn

HM

3                           Douglas Andersson

6                           Hans Stenberg

DB

3                           Majken Friman

DC

2                           Birgitta Andersson

HC

3                           Lorentz Carlsson

Gösta Smedel fick hjälp på Bågskytteredaktionen av Gun Ellinge som till vardags arbetade som journalist på Västgöta Demokraten.

 

1963

 

Den 1/1 1963 tog Gun Ellinge över arbetet med Bågskytten, vilket tyvärr blev sporadiskt under de åren hon skötte tidningen. En årgång blev det så illa att endast ett fåtal nummer gavs ut och naturligtvis minskade skaran av prenumeranter med detta. När Ingvar Yxell kom att ta över efter Gun 1966, var det under hundra prenumeranter. Götalandsmästerskapen blev en välbesökt tävling där man kan räkna till 76 startande i herrklassen och med fina Boråsplaceringar:

 

Placering             Namn

1                           Douglas Andersson

7                           Hans Stenberg

32                        Lorentz Carlsson

2:a i lag

7                           Majken Friman

16                        Barbro Blixt

Knallepilen avgjordes den 9/6.

 

Placering             Namn

HA

3                           Douglas Andersson

6                           Hans Stenberg

11                        Stig Palm

HB

15                        Lars Linusson

18                        Johan Olsson

HC

3                           Lorentz Carlsson

15                        Arne Jönsson

23                        Rolf Andén

DB

3                           Majken Friman

DC

2                           Birgitta Andersson

 

På Viskaträffen den 4/8 har vi följande resultat:

 

Placering             Namn

HA

1                           Hans Stenberg

2                           Douglas Andersson

7                           Stig Palm

HB

10                        Lars Linusson

11                        Johan Olsson

HC

3                           Lorentz Carlsson

4                           Karl Olausson

DB

4                           Majken Friman

DC

6                           Birgitta Andersson

7                           Barbro Blixt

 

Det framgångsrika herrlaget vann även denna tävling. DM hölls i Mariestad den 16/6. Herrarna vann laget och Boråsskyttarna fick följande placeringar:

 

Placering             Namn

2                           Douglas Andersson

3                           Hans Stenberg

5                           Stig Palm

7                           Lorentz Carlsson

Damerna

7                           Majken Friman

 

TavelSM hölls i Norrköping den 17 och 18 augusti:

 

Placering             Namn

11                        Douglas Andersson

40                        Hans Stenberg

95                        Stig Palm

101                      Lorentz Carlsson

19                        Majken Friman

 

Jakt och fält SM gick i Karlshamn och där fick Majken en bättre placering nämligen 7:a, i herrklassen blev det följande resultat:

Placering             Namn

3                           Douglas Andersson

4                           Stig Palm

33                        Lorentz Carlsson

2:a i lag

 

Det sista som man finner från detta år är en tävling i Borås den 22 september som kallades ”Sista chansen”.

 

Placering             Namn

HA

3                           Douglas Andersson

5                           Stig Palm

HB

5                           Lars Linusson

18                        Viktor Karlsson

HC

6                           Lorentz Carlsson

9                           Karl Olausson

28                        Morgan Johansson

D

Majken Friman

 

1964 var boråsarna väldigt tävlingsaktiva och här kommer resultaten ifrån detta året:

 

10/5 Pripps cup i Göteborg

 

Placering             Namn

HA

2                           Stig Palm

10                        Douglas Andersson

17                        Hans Stenberg

HB

3                           Hjalmar Eriksson

12                        Lorentz Carlsson

16                        Lars Linusson

2:a i lag

 

17/5 Uddevallabommen

 

Placering             Namn

HA

9                           Stig Palm

HB

12                        Lorentz Carlsson

 

24/5 Knallepilen

 

Placering             Namn

HA

2                           Douglas Andersson

8                           Stig Palm

19                        Hans Stenberg

HB

9                           Lorentz Carlsson

12                        Hjalmar Eriksson

HC

17                        Arne Jönsson

18                        Gillis Eliasson

DB

4                           Majken Friman

DC

7                           Birgitta Andersson

HCJ

3                           Tomas Larsson

 

7/6 Silverpilen i Huskvarna samlade 97 skyttar.

 

Placering             Namn

DB

5                           Majken Friman

HA

3                           Douglas Andersson

20                        Stig Palm

HB

4                           Lars Linusson

13                        Lorentz Carlsson

HC

15                        Karl Olausson

HCJ

6                           Tomas Larsson

 

14/6 sköts det i Annelund

 

Placering             Namn

4                           Douglas Andersson

18                        Lars Linusson

25                        Viktor Karlsson

9                           Majken Friman

5                           Tomas Larsson

Klubbmästerskapet hölls 4/10, vann det gjorde Douglas Andersson och Majken Friman.

Fält SM hölls i Tibro den 5-6 september

 

Placering             Namn

H

33                        Douglas Andersson

50                        Lars Linusson

81                        Lorentz Carlsson

27                        Majken Friman

 

DM i jakt och fält var i Alingsås den 13 september

 

Placering             Namn

DM

6                           Majken Friman

HM

5                           Stig Palm

6                           Lars Linusson

10                        Hjalmar Eriksson

HI

5                           Gillis Eliasson

Herrarna blev 2:a i märkesklassen

 

Rydaträffen arrangerades den 18 oktober och 86 skyttar kom till Borås.

 

Placering             Namn

HM

8                           Lorentz Carlsson

11                        Douglas Andersson

16                        Lars Linusson

21                        Stig Palm

DM

3                           Majken Friman

herrarna kom 3:a i lag

 

Från och med 1965 finns det bara resultat från mästerskapen och tävlingar som Borås arrangerade, det skulle bli för mycket annars.

 

1965 bestod BBS av 63 medlemmar varav 15 av dem tävlat i 19 tävlingar.

Borås arrangerade Knallepilen den 20/6.

 

Placering             Namn

HA

5                           Douglas Anderson

9                           Hans Stenberg

17                        Stig Palm

HB

3                           Lorentz Carlsson

8                           Hjalmar Eriksson

HC

9                           Alf Larsson

16                        Viktor Carlsson

 

På Götalandsmästerskapen som gick i Mjölby var Lorentz Carlsson den enda Borås skytten, han placerade sig på en åttonde plats.

 

DM i jakt och fält gick i Trollhättan:

 

Placering             Namn

HM

4                           Lorentz Carlsson

HI

7                           Gillis Eliasson

 

SM i jakt och fält gick i Kristinehamn blev Douglas Andersson 28:a och Lorentz Carlsson 72:a.

 

Rydaträffen hölls i Borås den 26 september:

 

Placering             Namn

HM

11                        Douglas Andersson

13                        Lorentz Carlsson

24                        Hjalmar Eriksson

DI

2                           Hildur Eliasson

 

Tavel SM gick i Västerås där Boråsarna fungerade som markörer, Mary och Lorentz Carlsson, Barbro Blixt, Majken Friman, Alf och Gunvor Larsson och Hans och Ulla Stenberg.

 

I klubbstugan var det vid juletid Luciafest. Lucia var Birgitta Lundkvist och tärnor Anngerd Nilsson och Ann Christine Pettersson. Det delades även ut ett silvermärke till Alf Larsson och Lorentz Carlsson.

 

1966 den 1/1 befriades Gun Ellinge från sitt arbete med Bågskytten då Ingav Yxell tog över redaktör och utgivningsarbetet.

 

I samband med Knallepilen den 15/5 intervjuades Alf Larsson och han uttryckte sina åsikter om ungdomar och bågskytte då han tyckte att det skulle krävas någon slags licens för att få köpa en pilbåge. ”Det är för mycket indianromantik över sporten. Man bör i stället gå med i en förening och lära sig att skjuta ordentligt för att få

bästa behållning” säger han.

 

Resultat:

Placering             Namn

H

17                        Lorentz Carlsson

20                        Hjalmar Eriksson

25                        Douglas Andersson

JUN

7                           Lennart Andersson

10                        Anngerd Nilsson

 

På Götalandsmästerskapen i Halmstad kom Lorentz Carlsson på en 9:onde plats och Hjalmar Eriksson på en 41:a plats.

 

Tavel SM hölls på Drevsta Gärde i Kristinehamn och så många som 96 tavlor användes. Lorentz Carlsson kom på en 27:nde plats av 200 startande.

 

Rydaträffen arrangerades den 28/8 i Borås.

 

Placering             Namn

HM

33                        Lorentz Carlsson

34                        Hjalmar Eriksson

47                        Arne Jönsson

 

1967 den 13/8 arrangerades Knallepilen i Borås. 6:a blev Lorentz Carlsson.

 

Klubbmästare detta år blev Douglas Andersson i tavla och Lorentz Carlsson i jakt och fält.

 

Bågskyttets dag samlade i år 200 personer som ville testa på bågskytte gratis.

 

1968 hade BBS 20 års jubileum och höll därför i Jakt SM. Det arrangerades vid Björbostugan. Alla boråsare jobbade med tävlingen och vinsten blev c:a 4000kr.

 

Antal starter på Jakt SM var 325 stycken.

 

Knallepilen hölls även detta år.

 

Man delade ut plaketter och medaljer detta år, plakettkommitten bestod av Gun Ellinge, Hildur Eliasson, Gillis Eliasson och Siv Andersson.

Hedersmedalj Guld

Gun Ellinge, Helge Högfeldt

Hedersmedalj Silver

Rut Andersson, Johan Olsson

Hedersmedalj brons

Halvar Torstensson, Göran Karlsson

BBS plakett brons

Alf Larsson, Georg Brundin

BBS plakett silver

Barbro Blixt, Majken Friman, Britta Sandberg, Hildur Eliasson, Gillis Eliasson, Erik Flykt, Nils Johansson, Anders Karlsson, Helge Högfeldt, Douglas Andersson och Roy Sandberg.

 

BBS orginalmedalj i guld

Gösta Smedel

 

1969 arrangerade man Knallepilen den 11/5, det var en stjärntävling. Rydajakten

den 7/9.

 

Man bildade en nybörjarkommitte för att ta hand om skyttar, den bestod av Gösta Smedel, Alf Larsson, Colin Melby och Siv Andersson.

 

Man hade arbetsafton den första måndagen varje månad. Man lagade taket med plåt man köpte också en borrmanskin. Olyckligt vis så brann materialboden ner, man fann de skyldiga till branden men det skulle bli dyrt att driva en process om skadestånd.

 

Man hade ett klubbmästerskap i tavla, Lorentz Carlsson vann.

 

1970 Knalle pilen arrangerades den 24/5 och Rydajakten den 13/9.

 

Under året fick klubben in ersättning för den nerbrunna materialboden, 11 850kr.

 

1971 gick jakt och fält SM den 11-12 september, Lorentz Carlsson blev bästa skytt på en 108:onde plats.

 

Knallepilen arrangerades den 23/5. Årsmötet hölls den 26/2 och BBS hade 37 medlemmar detta året. Klubbmästerskapet hölls och mästare i tavla liksom inomhus blev Toivo Lechtonen och i jakt och fält Douglas Andersson.

 

1972 införskaffade klubben klubbjackor. Den var röd med blå revärer och kostade medlemmen 30:- plus moms.

 

Knallepilen var en stjärntävling och hölls den 18/6 man hade även Sandwall Cup.

 

Den 25/11 hade man mörkerskjutning. Klubbmästare inomhus och tavla blev Toivo

 

Lechtonen och i jakt och fält blev Colin Melby mästare.

 

1973 25 års jubileet hölls på Stadts där man åt och drack gott. Knallepilen arrangerades den 13/5. Klubben köpte in tre nya bågar. Klubbmästare i år blev Anders Lundström i tavla, Colin Melby i jakt och fält, Toivi Lechtonen inomhus och Kristina Martens tog hem allt i damklassen

 

1974 Knallepilen hölls den 12/5.

 

Tavel SM gick i Karlshamn med 280 startande och inomhus SM i Falun där samlade det sig 438 skyttar. Det första Fält SM:et arrangerades i Lindome. Klubbmästare i tavla och inomhus blev Hubert Karlsson, jakt och fält tog Fred Plepla guldet.

 

1975 Den 21/8 fick man en uppsättning på sitt arrende då det skulle byggas en fabrik där man hade sin bana. man fick olika förslag av kommunen t ex. Almenäs och kolonilotterna vid Rya åsar. Man arrangerade i alla fall RydaJakten och det kom 113 skyttar.

 

1976 ännu ett tomtförslag inkom och denna gång var det i Frufällan. Man höll årsmöte den 21/2 och Rydajakten arrangerades den 19 september. Hubert Karlsson kom på en 7:nde plats på Götalandsmästerskapen.

 

1977 hade man inte ännu fått nån plats som man var nöjd med. Styrelsen hotade med att gå ut i rikspressen om det inte kom nån lösning snart. Hubert Karlsson blev femma på GM. Hubert blev även klubbmästare i tavla och jakt och fält medan Tommy Vogel tog mästerskapet inomhus. En stor förlust för klubben drabbade klubben då ordförande Alf Larsson hastigt dog den 20/4.

 

1978 höll Västergötlands Bågskytteförbund sitt årsmöte i Borås i samband med klubbens 30 års jubileum, även DM gick i Borås.

 

Den 30/4 arrangerades Rydajakten. På Tavel SM kom Hubert Karlsson på en 21:plats av 328 startande. Inomhus SM samlade detta år 571 skyttar. Klubbmästare blev Tommy Vogel inomhus och Hubert Karlsson på tavla och jakt och fält.

 

1979 på hösten flyttades stugan, kostnadsfritt utav kommunen som också gjorde en mindre renovering av stugan. Man han att arrangera Rydajakten den 11/5.

 

1980 var det slutbesiktning på stugan och en rad fel fanns att anmärka på.

 

Rydajakten hölls den 11/5.

 

1981 den 17/5 hölls Rydajakten för 57 startande skyttar. Man hade årsmöte den 21/2 och allmänt möte den 4/4. Det blev nya inbrott i bod och stuga, nya lås sattes in.

 

De stulna bågarna återfanns och Viskafors Bågskytteklubb köpte dessa. Klubbmästare inomhus och i tavla blev Hubert Karlsson och bland de yngre juniorerna Johan Loberg.

 

 

1982 var klubben 16 medlemmar. Borås arrangerade Rydajakten den 16/5. Årsmöte den 27/2 och DM i jakt och fält den 19/9.

 

1983 började Viskafors och Annelunds bågskyttar att skjuta för BBS då deras klubbas var vilande. BBS hade 13 medlemmar. Man sköt nu i Boråshallen på vintern.

 

1984 köpte Annelunds Bågskytteklubb fyra bågar av Borås. Man hade inbrott och priser försvann men återfanns senare, men de var skadade. Den 13/3 hölls det årsmöte och den 17/6 arrangerade BBS DM i tavla. klubben hade 35 medlemmar.

 

1985 slogs Viskafors och Borås bågskytteklubbar ihop under det gemensamma namnet Borås Bågskyttesällskap. Det fanns 39 medlemmar.

 

1989 tävlade skyttar i Skövde och sköt DM i tavla och jakt och fält.

 

Tavla:

Placering             Namn

2                           Jan Haglund

3                           Eive Lindgren

1                           Per Axelsson

Jakt/fält:

Placering             Namn

2                           Jan Haglund

3                           Eive Lindgren

2                           Thomas Lindgren

2                           Per Axelsson

 

Klubben hade 49 medlemmar.

 

1990 ville Grey Hounds klubben bygga en hundkapplöpningsbana runt bågskyttebanan på ryda. Styrelsen godkände dock inte detta så länge som det inkräktade på BBS verksamhet. På DM i jakt och fält vann Björn Rydin sin klass, Peter Fogelkvist blev trea och Douglas Anderson tvåa. DM i tavla gick samtidigt och här finner vi Björn Rydin som tvåa, Peter Fogelkvist som trea, Paavo Grekula trea och Douglas Andersson, även här tvåa. Paavo Grekula vann SM i handikappsbågskytte!

 

1991 Man började ha Idrottsskolan med ungdomar i årskurs 1, 2 och 3, det inköptes fem nya bågar av fritidsförvaltningen till detta.

 

Man arrangerade Rydajakten den 11/8. På DM inomhus i Skövde blev Gunnel Lindgren tvåa i DF19 och Glenn Strandgård tvåa i HC19. På inomhus SM som gick i Värmland placerade sig Glenn Strandgård som 19:onde i HC19.

 

DM i jakt och fält gick i Tibro:

Placering             Namn

2                           Eive Lindgren

2                           Sven Axelsson

1                           Gunnel Lindgren

2                           Susanne Eriksson

2                           Peter Fogelkvist

2                           Glenn Strandgård

3                           Sten Sahlin

DM i tavla hölls också i Tibro:

Placering             Namn

2                           Eive Lindgren

2                           Paavo Grekula

2                           Glenn Strandgård

2                           Peter Fogelkvist

 

Thomas Lindgren representerade Borås BS på Junior SM med följande placeringar: Jakt 8:a, fält 10:a och tavla 10:a. Thomas sköt även Nordic cup där han placerade sig på en 6:te plats.

 

På Tavel SM för seniorer tog Paavo Grekula en sjunde plats och Gunnel Lindgren blev trea.

 

Jakt SM besöktes även det och där kom Gunnel Lindgren på en andra plats och Douglas Andersson på en femtondeplats.

 

1992 började BBS att sälja bingolotter, det blev ett ekonomiskt lyft.

 

På Compound SM som gick i Tranås blev Glenn Strandgård 48:a och Juha Halonen 50:ia.

 

Fristil och klassikernas SM gav följande resultat:

 

Placering             Namn

28                        Dan Wahlbeck

2                           Gunnel Lindgren

16                        Paavo Grekula

69                        Thomas Lindgren

 

Borås arrangerade DM i tavla den 14/6 man hade även DM i jakt och fält på eftermiddagen.

 

Placering             Namn

DF

2                           Gunnel Lindgren

HF

4                           Paavo Grekula

7                           Thomas Lindgren

HC

2                           Glenn Strandgård

4                           Juha Halonen

5                           Pär Hammar

DC

1                           Heléna Nelson

3                           Susanne Eriksson

HF13

2                           Peter Fogelkvist

HK10

4                           Christian Magnusson

 

Tavel SM gick i Umeå. Junior SM gick även det i Umeå.

 

Fält SM hölls i Lindome och en silvermedalj till Gunnel Lindgren DF40, Glenn Strandgård 11:a.

 

GM i tavla gick i Växjö:

Placering             Namn

HC

4                           Pär Hammar

DC

1                           Heléna Nelson

HK10

1                           Patric Hultstein

 

Jakt SM gick i Eskilstuna Gunnel Lindgren tog brons i DF40.

 

Det hölls en klubbfest den 3 oktober och man köpte in en dammsugare till klubben.

En förlust blev det under året, Douglas Andersson