Tips för bågskytte-nybörjaren

Bågskytte är en sport som är givande på många sätt. Men för att kunna njuta fullt ut försökt att undvika några fallgropar för nybörjaren.

Speciellt när det är dags att skaffa egen utrustning. Är du osäker på vad för utrustning som du ska ha, kontakta oss så hjälper vi dig med ditt köp.

Några Tips från oss och våra erfarenheter

 1. Köp aldrig billig bågskytteutrustning på nätet
  Bågskytte är en precisionsport. Ett gammalt talesätt att ”man får vad man betalar för” stämmer bra här. Tyvärr lider billiga bågar av sämre kvalité och med tiden precisionen. I längden sparar du pengar på att köpa en båge från en av de större och ledande tillverkarna.
 2. ”Torrsläpp” aldrig en pilbåge
  En fullt uppdragen pilbåge samlar på sig enormt mycket energi. Det är denna energin som förs över till pilen när du släpper strängen. Om du släpper en bågsträng utan pil kan konsekvensen bli katastrofal och kan även förstöra din nya båge fullständigt. Det är detta som kallas ”Torrsläpp”. Släpp alltså aldrig strängen utan pil på.

 3. Du måste ha pilar som matchar din pilbåge
  En pil vägs i grains (inte gram), och bågens dragstyrka mäts i pounds. En regel att följa, du behöver 5 grains av pilvikt per pound-styrka i bågen. Alltså har du en 60 pound stark båge behöver du ha minst 300 grains vikt i pilen.
  Skjuter man en pil som väger mindre än 5 grains per pound kan det liknas i ett torrsläpp som kan förstöra bågen. Åt andra hållet, en för tung pil vill även det påverka noggrannheten.

  För att försäkra sig om rätt pil till bågen, fråga oss erfarna skyttar om råd. Det finns tabeller att följa som hjälper till att välja rätt pil.

  Skjut aldrig en träpil med en modern compound-båge och skjut heller inte med pilar du är osäker på om det är rätt. Undvik även att köpa billiga pil på nätet, många gånger är det glasfiberpilar som du får hem och de som kostar lite mer är tillverkade av kolfiber och aluminium.